Rosa Uijtewaal NRC: Sociale huurwoningen Entrepotdok verkocht: ‘Stop de massale uitverkoop’

Talk of the Town | Amsterdam De Alliantie wil 140 sociale huurwoningen aan het Entrepotdok verkopen. Er is protest: „De meeste huurders kunnen dit niet betalen.”

Rosa Uijtewaal, 11 no

Op het pleintje tussen de huizen aan de Binnenkadijk hangen de posters op de ramen. Ik ben niet te koop! valt er te lezen en: WEIGER DE HUURVERHOGING. De bewoners van de monumentale pakhuizen aan het Entrepotdok zijn kwaad: hun sociale huurwoningen dreigen verkocht te worden. Wat volgde was een petitie, die donderdag al door meer dan 900 mensen is ondertekend. „Ik heb goede hoop dat we dit gaan winnen.”

Wooncorporatie De Alliantie wil 140 woningen, ruim een derde van de ruim 400 woonruimtes aan het Entrepotdok, verkopen. Huurders krijgen de optie de woning zelf te kopen – en anders gebeurt dat wanneer de huurder vertrekt. De Alliantie zegt met de opbrengst nieuwe woningen te bouwen: twee per verkochte woning – in een poging de wooncrisis te bestrijden. 

Volgens de buurtbewoners van het Entrepotdok worden met de plannen van De Alliantie de lage- en middeninkomens uit het centrum van de stad verdreven. Oud-kraker, bewoner en journalist Rob Zwetsloot roept op tot actie tegen de „massale uitverkoop van sociale huurwoningen in Amsterdam”: „We pikken het niet langer!” 

„Ik ben de eerste bewoner van dit trappenhuis”, vertelt hij in het bijzijn van vriend en oud-collega Sam Nemeth. „Dat was 35 jaar geleden. Toen ik hier kwam huren waren de bouwvakkers nog bezig.”

‘Woningnood erger dan ooit’

„Nu in 2022 is woningnood erger dan ooit, lijkt het”, zegt Zwetsloot. „Dit is het moment om de handen ineen te slaan”, meent Nemeth. Zwetsloot knikt. „Ik merk veel onvrede. Ook van mensen zoals wij, die eigenlijk best een goede woning hebben. En bij keurige, burgerlijke types zoals mijn vriendin – zelfs die zijn kwaad.”

Dat De Alliantie de sociale huurwoningen heeft aangeboden de woningen te verkopen aan huurders is geen oplossing, vindt Jonneke Bekkenkamp, lid van de bewonerscommissie Entrepotdok. „Onze woningen werden tussen 1984 en 1989 opgeleverd tegen kostprijs van omgerekend 40.000 euro. In 2007 waren deze woningen volgens de architect door de maandelijkse huuropbrengst al ruim afbetaald.”

Bekkenkamp, sinds kort gepensioneerd, doceerde het vak Religie & Literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze woont sinds 1991 aan het Entrepotdok en zag de huren alsmaar stijgen – terwijl investeringen in achterstallig onderhoud volgens haar uitbleven. „Terwijl kopers slapend rijk zijn geworden, zijn wij een vermogen aan huur kwijtgeraakt. Dat is de voornaamste reden waarom huurders hun eigen woning niet kunnen kopen tegen de huidige taxatiewaardes van 375.000 tot 550.000 euro.” Haar onderbuur en mede-opsteller van de petitie Rob Willemse sluit zich daarbij aan. „De meeste mensen hier zijn niet in staat hun woning te kopen, die krijgen de hypotheek niet rond.” Uit onvrede sloot hij zich vorige maand aan bij de bewonerscommissie Entrepotdok.

‘Huren is als laagste op de ladder’

Volgens Bekkenkamp worden huurders al snel onderschat. „Huren is als het laagste op de ladder van je wooncarrière. ‘Dan moet je maar kopen’, wordt vaak gezegd. Terwijl: we moeten naar een deeleconomie toe. Waarom niet op het gebied van wonen?” Graag haalt ze stadsgeograaf Cody Hochstenbach en zijn boek Uitgewoond (2022) aan om haar argumenten kracht bij te zetten. Hochstenbach is kritisch op het woonbeleid en de alsmaar slinkende sociale huurvoorraad. Hij wijst woningcorporaties, die zich gedragen als marktpartijen, aan als een van de oorzaken.

Toch had ze best willen kopen, zo rond de eeuwwisseling, zegt Bekkenkamp. „We voelden de bui al hangen toen De Dageraad opging in De Alliantie. Kunnen we het niet kopen, vroegen wij. Nee, daar was geen sprake van. Het zouden voor altijd sociale huurwoningen blijven, werd ons toen verteld.”

Een woordvoerder van De Alliantie benadrukt in een reactie aan NRC niemand uit huis te zetten en laat weten dat slechts enkele bewoners tot koop overgaan. De woningcorporatie zegt dat de „ambitie om het woningaanbod te vergroten” zwaarder weegt dan bezwaren van de bewonerscommissie. 

De Alliantie beaamt dat ze nu de goedkopere woningen verkopen, omdat hun duurdere appartementen in de vrije sector dienen als onderpand voor leningen. De woningcorporatie wil niet reageren op gedane koop-verzoeken in het verleden.